top of page

#53 Sex efter trauma - Eva Lyberg

Uppdaterat: 14 okt. 2022

"Det känns viktigt att säga, att när jag pratar om sexualitet då är det njutning - och njutning har med avslappning att göra. Det kan se ut på väldigt många sätt.
Men när man har varit med om trauman, då får man väldigt ofta svårt med det som berör ens sexualitet - inte bara med det som man kanske klassiskt tänker på när man tänker "sex". Utan att ha en avslappnad, skön njutningsstund med sin partner överhuvudtaget, därför att man blir rädd." Eva Lyberg, #53 Sex efter trauma - Popcornpodden

 

Eva Lyberg arbetar som psykolog och psykoterapeut. Med sig har hon bland annat vidareutbildningar inom klinisk sexologi och traumabehandling, i sitt arbete erbjuder hon bland annat metoden EMDR som del av behandling vid PTSD, posttraumatiskt stressyndrom. Hon har precis givit ut sin andra bok, Sex efter trauma - från rädsla till njutning. I Popcornpoddens avsnitt #53 Sex efter trauma möter du Eva och mig i ett samtal om just sexualitet, närhet och intimitet efter att ha upplevt sexuella övergrepp eller andra trauman som påverkar ens förmåga till trygghet i kroppen och kontakt med njutning.





Sexuella övergrepp är vanligt - och kan ta sig många uttryck. Gemensamt är att det har skett någon form av gränsöverskridande händelse med sexuella förtecken. Du kan läsa mer om sexuella övergrepp och möjligt stöd via organisationen Storasyster - läs gärna mer här. I avsnittet tipsar vi också om ett annat bra poddavsnitt, där Gynpodden gästas av Anna Möller som är psykolog och överläkare på Södersjukhuset i Stockholm.


Utöver det vi definierar som just sexuella övergrepp, kan vi också vara med om andra saker som också skapar traumatiska minnen i kroppen och som ger sig till känna i intima och sexuella sammanhang. Det kan också handla om att ha upplevt en svår förlossning eller en undersökning som upplevts otrygg.

"Det är inte bara, om man kallar det för sexuella övergrepp eller så, som kan störa ens sexualitet. Men, hur kommer det sig att det sen gör att du stelnar och ryggar tillbaka när din partner ger dig en mjuk och härlig kram? Hur kan det hänga ihop? Det förstår man när man förstår hur nervsystemet och hjärnan reagerar på trauma." Och min erfarenhet var att det här behöver jag dela med mig av och det hjälper så mycket när även partnern kan förstå att "det är faktiskt inte jag som gör fel" eller har blivit fel , aha - det här att du reagerar så, det har med det du har varit med om att göra.
Men sen också: att ha en partner som resurs vet du kan göra så stor skillnad. Du kan verkligen hjälpa din partner, som har en kropp som lätt blir rädd." Eva Lyberg, #53 Sex efter trauma - Popcornpodden

 

Du hittar avsnittet här via popcornpodden.se eller där du helst lyssnar på podd! Dela gärna med dig av dina tankar och reflektioner efter samtalet, Eva och jag blir båda glada om du taggar oss i sociala medier via @mammapsykologi och @popcornpodden




Du kan också läsa mer om Eva Lyberg på hennes hemsida www.evalyberg.se där du också hittar hennes nyhetsbrev.


Vill du dela dina tankar av samtalet via Popcornpoddens nystartade grupp Popcorntankar på Facebook? Låt oss skapa gruppen så levande och meningsfull som vi vill ha den, tillsammans! Välkommen med i gruppen!


Sist men inte minst: tack för att du är här. Ta hand om dig, tack för att du läste hela vägen hit. Och Eva, tack för samtalet!

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

Tove Eloa Öberg Socionom Cert. Stres- & traumamodellen Instruktör MHFA Första hjälpen till psykisk hälsa


Maila mig gärna! tove@akkameditation.se

Jag erbjuder enskilda samtalskontakter för privatpersoner som vill ha stöd i sorg, stress och livskriser liksom fokus på relationsutveckling och existentiell hälsa. Jag erbjuder också företagstjänster inom ledarutveckling för inre hållbarhet riktat till chefer och ledare, onlineprogram för inre hälsa liksom kurser och retreats.


Vad ger dig mening, vad driver dig?























19 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page