top of page

Att behandla samsjuklighet - med Liria Ortiz

Alldeles nyligen fick jag äntligen igen dela ett samtal med en spännande människa i Popcornpodden, efter att en tid ha haft lite paus på gästspel och poddande i stort. Därför kändes det kanske extra, extra roligt att få ett så varmt möte som det här, med Liria Ortiz.





Liria Ortiz är psykolog, psykoterapeut, specialist i klinisk psykologi, handledare och utbildare - för att nämna något. Kanske känner du igen henne ifrån teve eller ifrån radio, kanske har du läst hennes svar från läsare i DN genom åren?


Liria har precis nyligt givit ut den första svenska manualen för behandling av samsjuklighet. Samsjuklighet, att ha två eller flera sjukdomsdiagnoser samtidigt, i detta fall beroende och annan psykiatrisk diagnos. Ett viktigt tema, eller snarare flera teman i ett eftersom det berör så många olika psykiatriska tillstånd och perspektiv för att få en framgångsrik behandling.


 

Längre ner hittar du också tips på några stödlinjer som vi nämner i avsnittet!

Dagens avsnitt av Popcornpodden är dessutom avsnitt FEMTIO sedan start! För att fira välkomnas du nu in i poddens nya Facebookgrupp Popcorntankar - kom gärna med dit och fortsätt samtalet där!

 

Lyssna på avsnittet och lär dig mer om ett transdiagnostiskt förhållningsätt, värdet av tydliggörande pedagogik, liksom om värdet av att slopa kravet på absolut drogfrihet, något som av många anses vara kontroversiellt. Liria berättar också om de hemuppgifter som är del av behandlingen.





I samtalet återkommer vi också gång på gång till djupt medmänskliga behov, så som att bli sedd och att verkligen känna sig lyssnad på. Min förhoppning och tro, är att du som lyssnar ska få med dig många tankefrön och inspiration att leva vidare med i ditt liv - och ge ringar på vattnet ut till andra människor.

Och du - ännu en gång: som ett sätt att fira dessa 50 avsnitt i Popcornpodden, kom med in i den nya Facebookgruppen Popcorntankar! Där kan du dela dina tankar och reflektioner kring avsnitten, låt oss skapa gruppen så levande och meningsfull som vi vill ha den, tillsammans!



 

Här följer nu några av de stödlinjer och verksamheter vi nämner i samtalet. Dela gärna vidare, så att fler får ta del av dem.

Mind.se Självmordslinjen 901 01 Äldrelinjen 020-22 22 33 Föräldralinjen 020-85 20 00 Jourhavande medmänniska 08-702 16 80 BRIS 116 111



 

Sist men inte minst: varmt tack till dig, Liria, för det fina arbete du gör och bidrar med! Ett varmt samtal som jag bär med mig nära hjärtat. Tack! Du som lyssnat och läst det här inlägget hittar mer om Lirias arbete på liriaortiz.com och kan följa henne på Instagram. Följ också gärna @popcornpodden!

Tack för att du är här - ta hand om dig!

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

Tove Eloa Öberg Socionom Popcornpodden.se

Akka Meditation ~ Energiakademin

tove@akkameditation.se Jag erbjuder enskilda samtalskontakter för privatpersoner som vill ha stöd i sorgebearbetning, livskriser och relationsutveckling, liksom tjänster inom ledarutveckling för inre hållbarhet riktat till chefer och ledare, onlineprogram för inre hälsa liksom kurser och retreats.


Vad ger dig mening, vad driver dig?

38 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page